Sürdürülebilirliğin bir ekonomik gereklilik haline dönüştüğü günümüzde, bu konuyu denizcilik alanında ele almamak olmaz. İnsanoğlu olarak yaşama devam ederken farkında olarak ya da olmayarak kaynaklarımızı tüketiyor ve doğru kullanmıyoruz.
Yaşadığımız dünyayı bir tekne gibi düşünürsek belki durumu daha net anlarız. Suyumuz azalıyor, kumanyamız tükeniyor, enerjimiz yetmiyor ve yanaşacak bir limanımız da yok. O halde sahip olduklarımızı daha verimli kullanmak tek çözüm.
Tekne yaşamı bu refleksi en iyi kazanabileceğimiz yer aslında. O yüzden tüm çocukların temel denizcilik kültürünü alması taraftarıyım.
Kaldı ki denizciler de o kadar masum değil. Bunu en güzel “Sürdürülebilir Yelkencilik” kitabının yazarı Dieter Loibner anlatıyor. “İş çevreyi koruyup kollamaya geldiğinde, biz yelkenciler hiç de melek değilizdir. Pis suyumuzu dışarı basıveririz, hava ve denizi kirleten dizel veya benzinli motorları bayıla bayıla kullanır, kekamozu önlemek için zehirli boyaları sürer ve tekne temizliğimizi çevreyi kirleten deterjanlarla yaparız…”
Bu kitap bilinen ya da bilinmeyen problemleri gündeme getirmesi açısından önemli, okumanızı tavsiye ederim. Bir diğer önerim ise “Mavi Dalga Sürdürebilir Deniz Turizmi Projesi” katkılarıyla hazırlanan “Sürdürülebilir Denizcilik Uygulamaları” rehber kitapçığı. Bu uygulamaları anlamak ve benimsemek için faydalı bir çalışma.
Denizciler o kadar masum olmayabilir ama tutkuları doğada olduğu için tehlikeyi de ilk fark edenler. Biliyorsunuz Atilla ve Tolga Gökova, 2021 yılında Tolga Pamir’in gerçekleştirdiği Hopa-İskenderun arasındaki 1500 deniz mili mesafeli rotada Türkiye turu rekor denemesi için yola çıktı.
(2 Mayıs/Start) Onları hazırlanırken ziyaret ettik ve Youtube kanalımız Oşinaryus için bir video-söyleşi gerçekleştirdik. Gökova kardeşlerin bu projedeki bir amacı da sürdürülebilirlik ve karbon ayak iziyle ilgili bir mesaj vermek. “Mesajdan ziyade bununla yaşanabileceğini anlatmak” diyorlar ve teknelerinin bir yıl herhangi bir marinaya bağlanmadan seyir yapabileceğini söylüyorlar. Tabii bunun için teknelerinde birtakım değişiklikler yapmışlar. Akü, güneş panelleri, su yapıcı vs… Detayları öğrenmek isterseniz Youtube/Oşinaryus kanalımızı ziyaret edin.
İyi okumalar, iyi seyirler.