Suzuki marine büyükler liginde

Suzuki marine büyükler liginde

Suzuki Marine, çift pervaneli 350hp dıştan takma modelini tanıttı.

Makine üreticisi Suzuki Marine, çift pervaneli 350hp dıştan takma modelini tanıttı.

Suzuki Marine bugüne kadar ürettiği en güçlü dıştan takma modeli olan 350hp’lik dört zamanlı ve oldukça özgün niteliklere sahip bir makinenin üretimine başladı. Büyük üreticilerden yalnızca ikisi, Yamaha ve Mercury bu güce erişebiliyor fakat ikisi de Suzuki’nin ikili pervane uygulamasını sunamıyor.

Aslında, bu yeni makine her yönüyle rakiplerinden farklı bir deneyim sunmak üzere tasarlanmış. Makinede öne çıkan özelliklerin başında ilave gücün yaratılması için firmanın kullandığı çözüm geliyor: Mercury gibi bir süper şarj sistemi veya Yamaha gibi daha yüksek kapasiteli bir blok kullanmak yerine, Suzuki Marine, zor yolu seçerek mevcut doğal emme sistemli 4,4lt V6 bloktan daha yüksek bir güç üretmiş. Sonuçta daha hafif ve kompakt bir makineden çok daha fazla güç elde etmişler ve devir artışına daha hızlı yanıt veren, yakıt tüketimi çok düşük bir model yaratmayı başarmışlar.

En belirgin fark 12:1 gibi alışılmadık seviyede yüksek bir sıkıştırma oranının yakalanmış olması ki bu da tüm dıştan takma makineler içinde en yüksek oran olarak dikkat çekiyor. Bu sayede ağırlığın, güç tüketiminin ve yakıt sarfiyatının artmasına neden olan mekanik tahrikli süper şarj veya egzoz tahrikli turboşarj kullanımına gerek kalmadan aynı boy bir bloktan çok daha fazla güç alınabiliyor. Yüksek sıkıştırma oranı; bu tip yüksek ayarlı makinelerde sıkça karşılaşılan, makinenin vuruntusuz, düzenli ve güvenilir şekilde çalışabilmesi zorluğunu beraberinde getiriyor. Suzuki Marine bu sorunu soğuk hava girişi, her silindir için çift yakıt enjektörü, piston ve kolları için kullanılan özel sertleştirme ve işleme özelliğiyle aştığını belirtiyor.

Serin havalar

Silindirlere hava girişi sağlayan yeni çift menfezli sistem önemli yeniliklerden biri. Bu özel şekillendirilmiş hava girişi iki sıra kanat tipi menfezden oluşuyor ve sadece yanma odasına girişi öncesinde havadaki su ve nemi filtrelemekle kalmayıp aynı zamanda geçiş sırasında havanın soğutulmasını da sağlıyor. Suzuki’ye göre giriş hava sıcaklıkları ortam sıcaklığının 10 derece altında. Böylece yanma odasına soğuk ve daha yoğun bir hava giriyor ve yanmanın daha güçlü olması sağlanıyor. Sonuçta, bu sistem sayesinde cebri hava girişiyle aynı işlev yerine getirilmiş oluyor.

Silindir başına iki enjektör kullanımı da konik formlu püskürtme sağlayan tek enjektörde olduğu gibi, yakıtın kenarlarda yoğunlaşması yerine yanma odasının merkezine daha yüksek yoğunlukta püskürtme yapılmasına olanak vererek vuruntunun azalmasını sağlıyor. Bu sayede vuruntunun temel nedenlerinden biri olan merkezden-sapmış yanma azalıyor. Aynı miktarda yakıt daha hızlı püskürtülebildiğinden soğutma da daha etkili olabiliyor ve ilave yüzde üç güç kazanılıyor.

Pistonların yüzeyleri püskürtmeyle sertleştirme yöntemiyle işlenerek yüzeylerde mikroskobik boyutta çukurlar oluşturuluyor. Bu sayede yanma sırasında ortaya çıkan yüksek basıncın daha eşit bir şekilde dağılımı ile yıpranma azaltılırken darbe gücünün daha düzenli olması sağlanıyor. Piston kolları ve diğer hareketli parçalar da artan yüklere uygun olarak güçlendirilmiş.
Suzuki Marine, çift pervaneli 350hp dıştan takma modelini tanıttı.

İki birden iyidir

Bu kadar yüksek bir gücü suya aktarmak, gerek tutunma gerek mekanik güç yönünden kolay değildir. Tek bir pervane gücü suya transfer etmek için genel olarak üç büyük kanat kullanır, ayrıca dişliler de kanatlar hızlanırken makinenin torkuna dayanabilmek için çok daha sağlam olmak zorundadır. Bunun sonucunda şanzıman boyutları artar ve suda ilave sürtünme kayıpları ortaya çıkar. Suzuki Marine’in çözümü, altı küçük kanadı olan çift pervaneler kullanarak yük ve dişli boyutlarını azaltmak olmuş. Böylece daha narin bir kuyruk kullanılmış. Yine güçlü bir makineye bağlı ve tek yönde dönen büyük bir pervanenin neden olduğu pervane itmesi sorunu da ortadan kalkmış. Marka yüksek ağırlıklarda yolcu ve yakıt taşıyan büyük teknelerde bu yöntemin daha da belirgin bir kazanım getirdiğini ifade ediyor.

Son olarak, yeni makine mütevazı 330kg ağırlığıyla Mercury Verado’nun 303kg ve Yamaha F350’nin 346kg ağırlıkları arasında kalıyor. Dar açılı V6 tasarımıyla zarif üst bölümü sayesinde sınırlı yer olan teknelerde birden çok makine uygulamaları kolaylaşıyor. Suzuki’nin bildik iyi yanma teknolojisi ve elektronik devir kontrolü sistemleri yine önemli oranda yakıt tasarrufu ve bu kadar güçlü bir ünitenin kolay kontrolünü sağlıyor, ancak bu konuda rakipleriyle bir kıyaslama yapabileceğimiz veriler bugün için elimizde bulunmuyor.
Yeni makine eylülde Southampton fuarında sergilenecek ve ilk teslimler aralık ayında gerçekleşecek. Fiyatlar fuar sırasında duyurulacak.
İletişim: marine.suzuki.com.tr

Dergimize Abonelik Merkezi web sitesinden hızlı ve kolayca abone olabilirsiniz.