İstanbulluların hafızalarında çok güzel bir yere sahip olan Paşabahçe Vapuru hayata dönüyor. 68 yaşındaki vapur Haliç Tersanesi’nde havuza alındı.
68 yaşındaki Paşabahçe Vapuru, İstanbul Boğazı’nın en “hızlısı” ve “hafızası” olmasının yanı sıra ince narin tasarımıyla da Boğaziçi’nin incisiydi. Eski fotoğraflarda, ve anılarda sıkça yer alırdı Paşabahçe Vapuru.
Vapurun yapımı ve İstanbul’a gelişinin de farklı bir hikayesi var. Tarihi vapurun yapımına 1952 yılında İtalya’nın Taranto şehrinde savaş gemisi olarak başlandı. Fakat savaş gemisi olarak tasarlanan geminin kaderi İkinci Dünya savaşı’nın sona ermesiyle değişti.
Vapur Türkiye’den gelen talep üzerine İtalya’da bir gecede şehir hatları formuna çevrildi. Normalde diğer vapurlar römorkörlerle teslim edilirken Paşabahçe, güçlü motoru ve sağlam yapısıyla İtalya’dan İstanbul’a sadece iki buçuk günde geldi.
Pek çok anıya, hatta bir doğuma bile sahne olan vapur 58 yıl boyunca saatte 18 mil hızıyla Boğaz’ın iki yakasının arasında İstanbullulara hizmet verdi. 73,71 metre boya, 13,17 metre ene ve 3,27 metre derinliğe sahip vapur, hizmette kaldığı sürece İstanbul sularında Adalar ve Yalova hattında yolcu taşımacılığı yaptı.
Jilet olacaktı
Hizmetten alınınca, önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinden Beykoz Belediyesi’ne geçen vapur, 10 yıldır adını aldığı Paşabahçe semtinin yanı başında kaderine terkedilmişti. Kıyıda durduğu sürece durumu kötüleşen Paşabahçe Vapuru’nun önce dalış amaçlı batırılması sonra ise jilet olması konuşuldu.
“Bahçe” serisinden Dolmabahçe vapurunun başına gelenin bu nostaljik vapurun da başına gelmemesi, Rahmi Koç Müzesi tarafından onarılıp müze olarak kullanılan Fenerbahçe vapuru gibi kurtarılması için çağrılar yapıldı, imzalar toplandı.
Yapılan çağrılar sonuçsuz kalmadı. İBB tarafından yeniden Şehir Hatları’na alınan vapur, önce Haliç Tersanesi’ne çekildi. Geçtiğimiz haftalarda da çalışmalarının başlaması için havuza alındı. Yenileme çalışmalarında ilk olarak suda bakımsız kaldığı yıllar boyunca karinasına yapışan midyeler yıkanarak temizlendi.
Havuzdayken, saç kalınlığı ölçümünün yanı sıra şaft, pervane ve dümen sökümü de yapılıyor. Paşabahçe’nin iki yıl sürecek yoğun yenileme ve restorasyon çalışmalarının ardından Boğaz’a geri dönmesi hedefleniyor.
Barış Manço ve Moda gemileri de yenilenmiş ardından şehir hatlarında çalışmaya devam etmişlerdi. Paşabahçe de yenilendiğinde sürdürülebilirlik açısından çevreci bir örnek olacak.