Tekne çok geniş bir kavram. Üç metrelik kıçtan takma bir bot da, 30 metre megayat da bir tekne. Ocak ayında sektörün en büyük fuarı büyük bir ilgi ve hareketlilikle Düsseldorf’ta gerçekleşti. Sıra şubat ayında ülkemizde düzenlenen en önemli fuarlardan birine, CNR Avrasya Boat Show’a geldi. Tekne alırken ince eleyip sık dokumanın önemini hep yazıyoruz. Tekne fuarları bu hayale giden ilk adım ya da zaten tekne sahibi olan birinin hayalini büyütmesine vesile olan, ufkunu açan organizasyonlar. Fuarda sergilenen yüzlerce model ve ürünü incelemek, özellikle de zamanınız darsa çok zor. Biz de her fuar olduğu gibi bu ay da size rehber olacak bir dosya hazırladık. Fuarda sergilenecek lansman modellerinden ve ekipmanlardan oluşan haberimizin size zaman kazandıracağını umuyoruz.
İlk kez tekne alacakların işe nereden başlayacağı konusuna gelince, yardımcı olmak amacıyla birkaç soru paylaşıyorum. Kendinize bu soruları sorup cevaplarını bir yere yazarak işe başlayabilir, ihtiyacınızın ne olduğunu bulabilirsiniz.
- Tekneyi nasıl ve nerde kullanacaksınız?
- Tekneyi kiminle kullanacaksınız? Ailenizle hafta sonu gezileri mi, arkadaşlarınızla balığa çıkmak mı ilk sırada?
- Teknede kaç kişi kalacak?
- Yelkenli mi, motoryat mı? Bu hemen hemen herkesin ilk sorusu. Ancak son yıllarda ikisinin birbirine yaklaştığını belirtelim. Artık daha konforlu yelkenliler ve daha çevreci motoryatlar var. Fakat maliyet açısından, özellikle yakıt tüketimi, hâlâ yelkenliler motoryatlara göre daha avantajlı.
- Tekne almaya ne kadar bütçe ayıracaksınız? Teknenin fiyatı dışında yıllık operasyonel bütçesinizi de hesaplamayı unutmayın.
- Sıfır tekne mi, ikinci el mi? İkisinin de farklı avantajları var. Sıfır tekne; son tasarım, yeni teknolojik ürün demek, burada dikkat edeceğiniz nokta kimden aldığınız. Doğru bir distribütör ve satış sonrası hizmet önceliğiniz olsun. İkinci el; bütçe olarak daha avantajlı, denenmiş ve hemen tekneye binme imkânı demek. Burada da iyi bir sörvey desteğini almayı unutmayın.
Tekneli ve seyirli günler dilerim!