Önce burnunuza gelen yanık kokusu ardından da gözlerinizin önünde teknenizden yükselen alevler. Korku filmi gibi bir senaryo ama fazlasıyla gerçek…’Eyvah yangın’ var!!!
Yazı: Eray Emin Aydemir
Denizcilerin en büyük korkusu yangın… Bu korkunun oluşmasında ana etken yangının birçok farklı neden ve değişkene bağlı olması. Tahmin edilmesi zor bir tehlike. Aslına bakarsanız insanlık olarak ateşten hem faydalandık hem de ondan korktuk. Ama bu korku ister kıyıda ister su üzerinde olsun teknede bambaşka bir boyutta oluyor. Çünkü teknedeki yangın hem çok kolay yayılıyor hem de size yardım edecek kimseler genelde etrafınızda olmuyor. Peki neden çıkıyor yangınlar, önüne geçmek için ne gibi önlemler alınmalı ve olası bir yangın anında hem tekneyi hem de kendimizi korumak için neler yapmalıyız? Okuyacaklarınız sizi dramatik bir felaketten koruyabilir.
Yangın neden çıkar?
Kabul edelim, millet olarak biraz kader ve kısmete inanan insanlarız. “Bana bir şey olmaz” veya “kaderde varsa olur” mantığı en sorumluluk bilincine sahip olanımızın bile ne yazık ki içine işlemiş. Denizciler, bir nebze olsun doğayla mücadele eden ve ona saygı duyan insanlar olarak işlerini şansa bırakmama konusunda denizci olmayanlara göre daha titiz insanlar. Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken birkaç unsur ciddi tehlikeleri ortadan kaldırabilir.
Teknede yangınlar genel olarak yıpranan elektrik kabloları ve bunların sonucunda oluşan kısa devreler, yalıtımı iyi durumda olmayan egzoz borusu, mutfaktaki gaz kaçakları, söndürülmeyen sigara izmaritleri, yemek yaparken yakıcı maddelerin etraftaki yanabilen cisimlerle temas etmesi gibi farklı nedenlerle çıkabilir.
Nasıl önleyebiliriz?
Yangını önlemek aslında pek de zor değil. Gerçekçi bir bakış açısı ve ciddiyetin yanı sıra tekneyle ilgili işi profesyonellere teslim etmek yangınların önlenmesinde kritik öneme sahip. Şimdi madde madde yangın risklerinin nasıl önlenebileceğine bakalım…
Yazının devamı Aralık 2016 sayımızda..