Tik güverteler geç aşınmaları, kaymazlık özellikleri ve ayak dostu olmalarının yanı sıra şık görünümleriyle de tercih sebebidir.
ikin tek eksik yanı temiz tutulmasının zor olmasıdır. Yeni döşenmiş görünümünü korumak zorlu bir çalışma gerektirir. İdealde bu, haftada bir hortum tutarak veya deniz suyuyla çok sert olmayan bir şekilde yıkayarak ve çekçekle suyun fazlasını alarak yapılabilir. Ancak bu sıklıktaki bir iş çoğumuz için imkânsızdır, bu nedenle her sezon başı ve sonu derinlemesine bir temizlik daha da önem kazanır. Tik temizliğinde iki altın kural vardır; ilk olarak yumuşak damarları aşındıracağından asla basınçlı yıkama yapmamak, ikincisi ise yüzey aşınıp siyah armuzların yüksekte kalmasına neden olacağından ağacı asla suyuna, yani damarlarına paralel fırçalamamaktır.
Geleneksel olarak, kalın tik güverteler düz bir taşla ve bir kova deniz suyuyla ovarak temizlenirdi. Günümüzde çok daha ince tik kullanılıyor ve kirden arındırarak orijinal renge dönüş için doğa dostu sabunlar veya kimyasallar kullanan daha kolay yöntemler var.
İkinci çözüm genellikle iki basamaklı bir uygulamadır. İlk adımda kirin çözünmesi ve ahşabın arıtılması için bir asit solüsyonu kullanılır, bunu reaksiyonu durdurmak ve rengi geri getirmek için bir alkali formül kullanımı izler. Teknik ve güvenlik burada çok önemlidir. Kimyasallar cilde ve çevreye zarar verebilir, bu nedenle kendinizi su geçirmez tulumlar ve eldivenlerle korumalısınız. Hangi temizlik yöntemi kullanılırsa kullanılsın, ilk adım kaba kir ve taneciklerin yıkanmasıdır. Sonra bir çekçekle suyun fazlası alınarak ıslak ama çok sulu olmayan bir yüzey bırakılır. Çevre dostu bir yaklaşım kullanılıyorsa, yaklaşık bir metrekarelik bir alana bol deterjan uygulanır ve bu önce bir süngerle, sonra scotch-brite ile ve sadece gerekliyse çok sert olmayan bir fırçayla dairesel hareketlerle (asla suyuna değil) yüzeye yedirilir.
Kirlerin, güvertenin ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak gri-kahverengi bir tabaka halinde kalktığı gözle görülebilir. Bu tabaka bir hortumla duş ayarı kullanılarak iyice durulanır ve köpük tabakası beyaz veya renk değişimi olmayacak hale gelene dek tüm işlem tekrarlanır. Son durulama ve titiz bir çekçek işlemiyle deterjan kalıntıları temizlenince işlem bitmiş olur, ancak ıslak bir bez ağacın suyuna sürtülerek yüzeyde köpük oluşumu kontrol edilmelidir. Köpük varsa durulama ve kontrol yinelenir.
Tik temizliği yazısının devamnını Nisan sayımızda okuyabilirsiniz.