Tolga Pamir, okyanus aşırı yelken yarışı Transquadra’da yeniden yer almak için hazırlıklara başladı. Transquadra’dan davet alan Pamir için bu, beşinci Atlantik geçişi olacak.
2021 yılında Tolga E. Pamir kaptanlığında ilk defa bir Türk ekibinin katıldığı okyanus aşırı yelken yarışı Transquadra’da bu sefer Pamir, tek başına bayrağımızı okyanus sularına taşıyacak. Pamir, yarış organizasyonu tarafından gelen davet doğrultusunda tekrar Atlantik’i geçmek üzere hazırlıklara başladı.
Solo sınıfında Avrupa’nın tecrübeli denizcilerine karşı tek başına bayrağımızı okyanusa taşıyacak Pamir, bu zorlu parkurla birlikte Atlantik’i beşinci kez geçmiş olacak. İlklere imza atan Tolga Pamir, bu kategoride yer alacak ilk ve tek Türk denizci olarak dikkat çekiyor.
Randevu Temmuz 2024’te
Pamir, Transquadra için teknesi SUANA (Jeanneau Sunfast 3300) ile Fransa’nın La Rochelle şehrinde hazırlıklara başladı. Başarılı sonuçlarıyla La Rochelle Team Transquadra’ya da kabul edilen Pamir, açık deniz sporunun branşları arasında yer alan meteoroloji, taktik, strateji, fiziksel ve psikolojik hazırlık alanlarında tecrübeli danışmanlarla birlikte yarışa hazırlanacak.
Tüm dünyadan sadece deneyimli yelkencilerin katılabildiği iki etaplı Atlantik aşırı açık deniz yarışı Transquadra; yarış heyecanını, sıradışı bir macera ile birleştiriyor. Transquadra, okyanus ötesi yarışlar arasında eşsiz bir etkinlik olarak konumlanıyor ve en zorlu okyanus yarışları arasında yer alıyor.
Fransa’nın Atlantik kıyısı La Turballe şehrinden başlayan Transquadra, Martinique Adası Le Marin Limanı’nda sonlanıyor. Yarış iki etaptan oluşuyor. Madeira Adası, Funchal Limanı ilk etap olarak belirlenmiş. Yaklaşık 4000 deniz millik (7200 km) bir parkur olan Transquadra, solo ve duo olmak üzere iki klasmandan oluşuyor. Sadece 40 yaş üstü yarışmacıların, davet doğrultusunda katılımıyla gerçekleşen yarışta belirli boyut ve özelliklere sahip teknelerin katılımına açık.
2021 edisyonunda 100’e yakın denizcinin katıldığı yarış hakkında Tolga Pamir, “Böyle bir davet almış olmak ülkemiz açıkdeniz yelkenciliği için büyük bir adım. Eğer her şey yolunda giderse podyumla sonuçlanan bir başarı elde etmemize engel hiçbir sebep yok. Federasyonumuzun yönlendirmeleri, iletişim desteği ve uluslararası markalarımızla yan yana gelerek işin maddi bölümünü de çözeceğimize eminim” dedi.
Türkiye Turu Rekoru ile bir ilke imza atmıştı
2021’de tek başına, sadece yelken ve rüzgar gücünü kullanarak Hopa ila İskenderun Limanı arasındaki parkuru dışarıdan hiçbir yardım almadan tamamlayan ve bunu başaran ilk sporcu olan Tolga E. Pamir, 2022 yılında “Duo Challenge4seas” projesinde Sevda Ersezer ile aynı parkurda yeni bir rekora imza atmıştı. İkili, açık deniz yelken sporunda, kadınlara yönelik ön yargıları kırarak ve kadın-erkek eşitliğine dikkat çekerek ülkemizde bu branşın gelişimi için önemli bir kademe eklemiş oldu.
WSSR (World Sailing Speed Record Council / Dünya Yelken Hız Rekoru Konseyi) tarafından tekneye yerleştirilen özel tracker ile takip edilen Türkiye Turu Rekoru’nda, Pamir ve Ersezer’in süresi kayıt altına alındı. Bu takip doğrultusunda; rekor parkuru ve süresi, uluslararası rekorlar listesine tanımlanarak bir ilk gerçekleşmiş oldu.
Pamir, “Bu organizasyonun uluslararası bir platformda tanınmasının, ülkemiz karasularında dünya yelkencilerinin katılımına ivme vereceğine inanıyorum. Bu tip rekorları takip eden ekip ve ekurilerin, önümüzdeki süreçte böyle zorlu bir parkuru gerçekleştirmek isteyeceğine eminim” dedi.
Teknik malzeme konusunda MUSTO/Sportworks, NKE Marine Electronics ve NAUTIX Pamir’e destek oluyor.