Okyanus aşırı yelken yarışçılığını bir üst noktaya taşıyacak Ultim sınıfı büyük trimaranların yer alacağı Solo Ultim World Tour adlı yarış, 2023 yılında düzenlenecek.
YAZI: Baran Atasoy – FOTOĞRAF: Yvann Zedda
Ultim sınıfı, büyük trimaranlar için yelkencilerin tek başına yarışacakları Solo Ultim World Tour adlı yarışın 2023 yılında düzenleneceğini açıkladı. Böylece, bugüne kadar “solo” yani tek başına yarışçılığın zirve noktası kabul edilen Vendée Globe yarışından daha zor bir yarış ortaya çıkmış olacak. Zira saatte 45 deniz mili sürat yapma potansiyeline sahip 30 metre civarındaki, üstelik su kanatlarıyla (foil) donatılmış bu dev trimaranlar, okyanus aşırı yelken yarışçılığını başka bir noktaya taşıyacak. Tabii bu teknelerin dümenine geçecek isimler de Armel Le Cléac’h, Charles Caudrelier ve Thomas Coville gibi dünyanın en hızlıları olacak.
Yarışın organizasyonu daha önce “Extreme Sailing Series” gibi başarılı yarışlara imza atmış OC Sports’un Fransa iştiraki Pen Duick tarafından gerçekleştirilecek. Trimaranlarla solo devrialem fikri aslında bundan 15 yıl önce ORMA sınıfı teknelerin son günlerinde ortaya çıkmıştı ancak gerçeğe dönüşmesi, 2019 yılında düzenlenmesi planlanan “Brest Oceans” yarışıyla olacaktı. Ne var ki bu yarıştan bir yıl önce 2018 yılındaki Route Du Rhum yarışı sırasında büyük trimaranlar çok ciddi hasar gördüler.
Banque Populaire IV Atlantik ortasında ters dönüp ortadan ikiye ayrıldı ve battı, Edmond de Rotschild teknesinin 10 metrelik bir bölümü kırılıp yerinden ayrıldı. Macif ise bir dümen ve su kanadı arızasıyla zar zor finişe gelebildi. Benzer bir olay 2002 Route du Rhum yarışında da yaşanmış ve yarışa katılan 18 trimarandan sadece üçü finiş görebilmişti. Bu olaylar sponsorların büyük trimaranlardan uzaklaşmasına neden olmuş ve ORMA filosu dağılmıştı.
Bundan ders alan Ultim sınıfı ise 2019 yılında çift yelkenciyle Brest Atlantiques yarışını organize etti ve büyük bir sorun olmadan yarış tamamlandı. Bu dönemde hem “Jules Vernes Trofesi” hem de diğer okyanus aşırı yarışlar için yeni trimaranlar dizayn edilmeye başlandı.
İşte bunlardan biri olan SVR-Lazartigue geçtiğimiz günlerde basına tanıtıldı. François Gabart’ın yeni teknesinde dikkat çeken en büyük gelişme savaş uçaklarındakine benzeyen camla kaplı bir kokpit bulunması. Zahiri rüzgâr hızının saatte 65 mile çıkması artık yelkencilerin cam bir fanus arkasından dümen tutmaya mecbur bıraktı.