TURMEPA atık toplama filosu, geç açılan ama yoğun geçen yaz sezonunda 4 bin 715 tekneden toplamda 2 milyon 527 bin 830 litre atık topladı.
Deniz Temiz Derneği TURMEPA altı adet tekneden oluşan atık toplama filosuyla bu yıl da koyları korumak için çalıştı ve milyonlarca litre sıvı atığın denize karışmasını önledi. TURMEPA’dan yapılan açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle tekne tatiline artan talebin, TURMEPA teknelerine olan ihtiyacı da artırdığı belirtildi. Bu durum rakamlara da yansıdı. TURMEPA tekneleri sezon boyunca toplam 4 bin 715 tekneden 2 milyon 527 bin 830 litre atık alımı gerçekleştirdi.
Açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle tekne sezonunun geçmiş yıllara göre daha geç bir tarihte açılmış olmasının sonucu etkilemediği söylendi. “Aksine salgın dolayısıyla tekne tatiline artan talep, TURMEPA teknelerine olan ihtiyacı da artırdı.” denildi.
Altı adet atık toplama teknesinden oluşan TURMEPA filosu talebi karşılamak için yoğun bir şekilde çalıştı. TURMEPA I ve DTO Fethiye tekneleri Göcek’te, TURMEPA II Çeşme’de, TURMEPA D-Marin ve DenizTemiz 4 ise Marmaris Hisarönü Körfezi’nde yat ve turistik teknelere hizmet vermeyi sürdürdü. Sezon süresince toplam 4 bin 715 tekneden 2 milyon 527 bin 830 litre atık alımı gerçekleştirildi.
Salgın tedbirleri uygulandı
Atık toplama tekneleri, hijyen tedbirleri alınarak görev yaptı. Salgın tehdidi süresince tekne personelleri, şeffaf koruyucu maske, ağız maskesi, gözlük, tek kullanımlık eldiven ve dezenfektan kullandı. Personellere İş Güvenliği Eğitimi kapsamında düzenli olarak işyeri hekimi tarafından Covid-19 ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
2006 yılından itibaren Arkas Holding ve TURMEPA işbirliğiyle çevrenin korunmasına yönelik başlatılan sosyal sorumluluk projesi kapsamında ARKAS Holding’in yapımını ve işletimini üstlendiği ARKAS TURMEPA II adlı atık toplama teknesi, bu yıl da Çeşme koylarının temiz kalması için çalıştı.
Sanko Enerji, TURMEPA’nın mavi mücadelesine dokuz yıldır destek veriyor. Göcek’te yat ve turistik teknelerden atık toplayan TURMEPA I teknesi, Sanko Enerji’nin desteğiyle dokuzuncu yılında da Göcek Körfezi’ni koruma misyonunu sürdürdü.
2016 yılında İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi tarafından TURMEPA’ya devredilen DTO Fethiye teknesi, bu yıl da kirliliğin önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğinin korunması için Tüpraş sponsorluğunda Göcek’te hizmet verdi.
TURMEPA’nın Persil ile 2019 yılında başlattığı iş birliği bu yıl da devam etti. Persil, Marmaris Körfezi’ndeki teknelerden sıvı ve sintine atıklarını toplamak amacıyla hizmet veren DENİZ TEMİZ-4 adlı atık alım teknesinin sponsorluğunu üstlendi.