Yapay zeka, termal ve düşük ışık kameralarını bir araya getiren yeni bir seyir donanımı açıkdeniz seyirlerinde daha güvenli ve rahat bir deneyim vaat ediyor.
Ezop’un Kaplumbağa ve Tavşan masalı deplasman gövdeli trawler sahiplerinin de şahitlik edeceği gibi denizde hâlâ geçerliğini koruyor. Örneğin, İngiltere’den Akdeniz’e yapılan uzun bir seyre çok daha hızlı kayıcı bir tekneye karşı aynı zamanda başladıklarında, genellikle hızlı teknenin ufka doğru süratle atılışına seyirci kalır, ne var ki Cebelitarık’a kendilerinden günler sonra giriş yaptıklarına tanık olurlar. Bunun nedeni kayıcı tekne limandan limana kıyı seyri yapıp marinalarda gecelerken, trawler’ın yakıt için dahi mola vermeden gece gündüz yoluna devam etmesidir.
Birinin gece boyunca vardiya tutması ve bir düzen içinde herkesin biraz uyuyabilmesi gerekir. Peki ya gece yarısı vardiyasını, karanlıkta görebilen ve olası tehlikeleri insan gözü fark edemeden tanıyan, yapay zeka ürünü bir robota bırakabilseydiniz nasıl olurdu?
Tekne navigasonu dünyasına yapay zeka ve otonom öğrenmeyi getirmeyi amaçlayan tamamen yeni bir seyir cihazı olan OSCAR’ın kullanıcıya uzun vadede sunmak istediği hizmet bu. Bugün için bir vardiya tutma yardımcısı olarak satılan cihaz (ürün henüz resmi olarak bir insanın yerini alamıyor), gece seyirlerini çok daha güvenli ve rahat hale getirecek kapasitede. Bunun nedeni sistemin teknenin önündeki suyu sürekli olarak tarayıp radar ve AIS tarafından görülemeyecek olası tehlikeleri araması, ne olduklarını belirlemesi ve bunların varlığını bildirmesi. Bu yeterliğin merkezinde gemiler, buzdağları ve resifler gibi daha belirgin tehlikeler yanında ıstakoz kafesleri, ağaç gövdeleri, balinalar ve yarı batık konteynırlar gibi düşük radar profilli engelleri yakalayabilen termal görüntüleme kameraları ve düşük ışık/gün ışığı kameralarının birlikte kullanımı var.
Vardiyada bir robot yazısının devamını Şubat sayımızda okuyabilirsiniz.