Vision F markasıyla tekne inşa sektörüne hızlı bir giriş yapan Via Properties, alüminyum gövdeli ilk modeli Vision F 80 ile alışılmışın dışında bir deneyim vaat ediyor.
YAZI: Kadir Pirasoğlu
VisionF tersanesi deniz tutkunu ve iş insanı Coşkun Bayraktar tarafından kuruldu. Gençlik yıllarından itibaren denize ve denizciliğe ilgi duyan Bayraktar, 2015 yılında Tuzla Viaport Marina projesiyle denizcilik sektörüne ilk yatırımını yaptı. Teknesiyle dünyanın birçok yerini de gezen Bayraktar, bu süre içerisinde farklı özellikte tekneleri deneyimlemiş olmanın da verdiği tecrübeyle kendisi için ideal bir tekne yaratabilmek üzere VisionF 80’i çizdi. Yalova’da kurulan tersaneyle birlikte 1,5 yıl gibi kısa bir sürede gerekli altyapılar hazırlanarak tekne Kasım 2020’de suya indirildi. Marina, fuarcılık ve akabinde tekne üretimi Coşkun Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Via Properties’ın denizcilik sektöründeki yapı taşları oldu.
Geçen yıl Tuzla Viaport Marina’da düzenlenen deniz fuarında ilk defa beğeniye sunulan 23.9 metrelik yeni model tekneseverler tarafından büyük ilgi topladı. Hem geniş aileler hem de charter kullanımı için ideal özelliklerle donatılan Vision F 80’den bugüne kadar dört adet satıldı. İki tanesi 2021 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanan tekneler, kişiye göre değişen istekler göz önünde bulundurulduğunda, 6-10 ay arasında üretilip teslim edilecekler.
Teknenin alametifarika özellikleri arasında alüminyumdan üretilmesi, sığ sularda rahatlıkla hareket etmesini sağlayan 80cm’lik draft’ı ve sahibine konforlu bir deneyim sunan geniş yaşam alanları var. Tekne tasarımında alüminyumun tercih edilme sebebi çelikten üç kat hafif, buna karşın çeliğe eş değer mukavemete sahip olması, uzun ömürlü ve düşük bakım maliyetleriyle çevre dostu bir materyal olması.
Teknenin tüm proje, mimari ve mühendislik süreci bizzat Coşkun Bayraktar ve yönetiminde oluşturulan, konusunda deneyimli kadro tarafından gerçekleştiriliyor. Tersane içerisinde kurulan atölyelerle krom işçiliğinden mobilyalara kadar tüm detaylar iç bünyede bulunan 70 kişilik profesyonel bir ekiple yürütülüyor. Tersane, üzerinde çalıştığı 47 metrelik VisionF 155S motoryat ve VisionF 64 motor katamaran modellerini de çok yakın zamanda suya indirmeyi hedefliyor.
DİKKAT ÇEKİCİ GÖRÜNÜM
Uzun zamandır merak ettiğimiz VisionF 80 ile deneme seyri yapmak üzere Tuzla Viaport Marina’dayız. Pontonda yürümeye başladığımız ilk andan itibaren tekne, rengi ve görkemiyle dikkatimizi çekmeyi başarıyor. VisionF Satış ve Pazarlama Müdürü Emel Yılmaz’dan yeni modelle ilgili bilgiler aldıktan sonra deneme seyri ve fotoğraf çekimi için halatları çözüp marinadan ayrılıyoruz. Bu, 23.9 metre boya ve 9.7 metre ene sahip heybetli bir tekne olmasına rağmen Volvo IPS Pod’ların sağladığı güçle kolaylıkla ayrılıyoruz. Havuzluğa kıç taraftaki iskele ve sancak merdivenlerinden veya paserella yardımıyla ulaşılıyor. VisionF 80’e ilk adımınızı attığınız yerde sizi kullanışlı özellikleriyle havuzluk karşılıyor. Havuzlukta sekiz kişilik yemek masası, oturma grubuyla barbekülü bir mini-mutfak yer alıyor. Tüm dış yüzeylerin tamamı tik görünümlü özel bir yüzey kaplamasıyla döşenmiş. Havuzluğun hemen altında (bir heçle ulaşılan), güçlü makinelere, 7kW ve 27kW gücünde iki adet jeneratöre, klima, su yapıcı, akü ve paserellaya ev sahipliği yapan makine dairesi bulunuyor.
Teknenin pek çok yerindeki ufak ama kullanışlı detaylar göze çarpıyor. Bağlama halatları için vinçlerin hemen yanı başına kapaklı saklama alanları düşünülmüş. Yan yürüme yolları havuzluk tabanından bir kot kadar yüksekte, bu da kamaralarda tavan yüksekliklerine yansıyor. Baş tarafa, yüksek vardavelalara sahip, rahat yan yürüme yollarından ulaşılıyor. Ön kısımda minderlerin olduğu dinlenme bölümü ve 3.40 metre boyunda bir botun sığacağı genişlikte bir alan bulunuyor. Bot ve jet-ski gibi deniz araçları kendi etrafında dönebilen teleskopik vinçle kolayca tekneye alınabiliyor ya da istenilen yere indirilebiliyor. Modelin sancak pruvasında, gövdenin iç kısmına doğru bakan merdivense denize iniş ve çıkışları kolaylaştırmak için düşünülmüş.
VisionF 80 deneme seyri yazısının devamını Mayıs sayısında okuyabilirsiniz.