İlkler önemlidir.
Yapan için gerçekleştiği süreçte “ilk” olmasının bir önemi olmasa, önemli olan yaşanan an olsa da izleyen, okuyan birçok insan için ilham vericidir.
İlktir ve arkasından da birçoğu gelecektir.
Yelkenli tekneyle dünya turu yapan ilk Türk kadını Zuhal Atasoy da birçok kadın için ilham olmuştur.
1992 yılında Uzaklar teknesiyle Sığacık’tan başlayan yolculuğu 4 yıl 10 ay 6 gün sürdü. 40 bin deniz milinden fazla yol kat eden Zuhal Atasoy, yolculuğu sırasında kızı Deniz’i dünyaya getirdi ve seyahati onunla 1997 yılında tamamladı. Zuhal Atasoy’un ilk yelken tecrübesi Çeşme’den Sığacık’a oldu. İlk deneyimini şu sözlerle anlatmıştı bir söyleşide “Osman dümeni bana verdi ve kerteriz aldığımız burnu işaret ederek “viya böyle” dedi. Aldığım ilk denizcilik emri! Benim için hayat düsturudur aynı zamanda; yaşam yolunda gittiği zamanlarda kendi kendime mırıldanırım viya böyle Zuhâl!”
Bir yelkenlide dört yıl yaşayarak dünyayı gezmesi bir yana, o esnada bir de çocuk dünyaya getirmesi hep takdir ettiğim, hayranlık duyduğum bir deneyim.
Kolay kolay cesaret edilemeyecek bu seçiminden, başta kızına sonra da diğer kadınlara verdiği güç ve denizcilik sevgisinden dolayı ona kendi adıma teşekkür ederim.
Zuhal Atasoy yıllardır denizcilik üzerine farklı platformlarda ve dergilerde “Viya Böyle” başlığıyla yazılar yazdı. Ve bu aydan itibaren de “Viya Böyle” ile bizimle olacak. Zuhal, ilk yazısında kendi gibi ilham verici bir isimle söyleşi yaptı: Erden Eruç. Onun da ilkleri bir hayli çok. Buraya hepsini yazmak ne mümkün!
Atlas Okyanusu’nu kürekle geçen ilk Türk olmasının yanı sıra, tarihte üç okyanusu küreklemiş ilk kişi aynı zamanda. Eruç; başarıları, rekorları, sosyal sorumluluk projeleri ve hedefleriyle Viya Böyle’de…
İyi okumalar, iyi seyirler…
Selcen Tanınmış Işıldar
MBY Yayın Yönetmeni