Süperyat sektörü, teknolojik yeniliklerin hızla entegre edildiği, lüks ve prestijin ön planda olduğu bir alan. Bu sektörde yapay zekanın kullanımı da son yıllarda büyük bir ivme kazandı ve endüstrinin çeşitli alanlarına yayıldı. Yat sektöründe Yapay Zeka (AI), süperyat sahiplerine ve operatörlerine daha fazla kontrol, güvenlik ve konfor sunarken, aynı zamanda operasyonel verimliliği de artırıyor.
Yat sektörü de tüm sektörler gibi başta bu teknolojiye temkinli yaklaştı ancak somut faydalar görüldükçe suya inen yeni birçok süperyat yapay zekayla donatılmaya başlandı. Bu yenilik hem kaptanlara hem de yolculara benzersiz bir konfor sunuyor.
Sektörde yapay zeka en çok otonom navigasyon sistemleri, enerji yönetimi, güvenlik, kişiselleştirilmiş hizmetler ve eğlence sistemlerinde öne çıkıyor. Bu sistemler sayesinde süperyatlar daha sürdürülebilir olurken lüks de üst seviyeye taşınıyor.
Yapay zekadan korkuyor olabilirsiniz, ama ister korkalım ister sevelim kaçabileceğimiz bir gelişim değil bu. İnsan hatasını aza indirmesi, zaman kazandırması gibi birçok avantajıyla yapay zeka (AI) hızla hayatımıza entegre olacak. Seyahat planlamasından, yakıt hesaplamasına, mürettebattan yolcuların duygu durumuna göre ambiyansı ayarlamasına kadar birçok müdahaleyle yapay zeka gelecekteki yatçılığı da şekillendirecek.
Yapay zekanın belirli operasyonları düzene sokacağı öngörülse de süperyatlarda lüks deneyim için insan dokunuşuna her zaman ihtiyaç duyulacağını düşünenler de var.
“Yapay zeka belirli operasyonları düzene sokacak, ancak süperyatlarda lüks deneyim için gerekli olan o eşsiz insan dokunuşuna hâlâ ihtiyaç duyulacak.
Peki ürünlerine çoktan yapay zekayı entegre eden günümüzdeki şirketler neler yapıyor?
YAPAY ZEKA KULLANAN TEKNELER
MAYFLOWER AUTONOMOUS SHIP
2021 yılında duyurusu yapılan Mayflower Autonomous Ship Atlantik’i geçmesi planlanan, güneş enerjisiyle çalışan otonom bir gemi. Yapay zekaya dayalı olarak kendi navigasyon kararlarını verecek olan 15 metre uzunluğundaki MAS, hibrit tahrik sistemindeki mekanik sorunlar nedeniyle ilk girişimini gerçekleştiremedi. Fakat 1 yıl sonra (2022 Haziran) denizde insansız 40 gün geçirdi ve varış noktasına ulaştı.
İngiltere merkezli süperyat yönetimi yapan DSNM, “compass” adlı yazılımda, coğrafi olarak etiketlenmiş konumlara dayalı canlı bir hava durumu raporu üreten ChatGPT ile Yapay Zekayı entegre etti. Sistemin zamanla hava durumu kalıplarını öğrenip anladıkça daha doğru raporlar üretmesi hedefleniyor.
Yine süperyat yönetimi üzerinde uzmanlaşmış bir firma olan IYC, yapay zekayı yat yönetimine taşıyanlardan. Tüm yat yönetimi operasyonlarını sorunsuz bir şekilde birbirine bağlayan ve gemideki hayatı kolaylaştıran BLUE adlı bir yazılım yarattılar. Bir sanal yat yöneticisi olarak çalışan yazılım insan hatası riskini ortadan kaldırıyor ve yazılım tarafından sağlanan önleyici bakım, yat kontrolleri sahibine para ve zaman kazandırıyor.
SEAWOLF X
Rossinavi tarafından suya indirilen 43 metrelik hibrit elektrikli katamaran Seawolf X indiren Rossinavi AI sistemine sahip. Bu yapay zeka sistemi, teknenin performansını sürekli olarak izliyor, analiz ediyor ve optimum enerji kullanımını sağlamak için gerçek zamanlı ayarlamalar yapıyor. Örneğin, yatın pil seviyelerini yönetiyor ve kullanım ömürlerini uzatmak için ideal bir aralıkta tutuyor. Roosinavi tarafından üretilen bu yapay zeka yazılımı mürettabatı da eğitiyor ve onlarla etkileşime geçerek sürdürülebilir uygulamalara teşvik ediyor.
OCEANCO DAR
2018 yılında denize indirilen Oceanco DAR yenilikçi tasarımı ve son teknolojiyle bilinen 90 metrelik bir süperyat. Yat, enerji tüketimi ve navigasyon dahil olmak üzere çeşitli yerleşik operasyonları yönetmek ve optimize etmek için gelişmiş AI sistemleri kullanıyor. Yapay Zeka, karar alma ve değişen koşullara uyum sağlama konusunda yardımcı olmak için gerçek zamanlı verileri analiz ederek güvenliği artırıyor. Ayrıca, teknedeki misafirlerin tercihlerine göre kişiselleştirilmiş hizmetler sunan bir AI destekli concierge sistemi de bulunuyor.