Son iki aydır yat turizmcilerinin gündemindeki mesele Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı bayrak açıklamasıydı. Yaklaşık iki ay önce Ersoy, yerli işletmeleri desteklemek amacıyla yabancı bayraklı charter teknelerin bu sene Türkiye’de faaliyet göstermesine izin vermeyeceğini söylemişti. Oysa turizme teşvik kanunu kapsamında bakanlıktan gerekli izin ve sertifikaya sahip yabancı bayraklı yatlar, 25 yıldan beri Türkiye’de faaliyetlerini sürdürüyordu. Halihazırdaki filonun yüzde 70’inin yabancı bayraklı olduğu bir sektörde, 2019 rezervasyonlarının da çoktan yapıldığı bir zamanda bu “talihsiz” bir açıklamaydı. 2017’den beri kan kaybeden ve dünya çapındaki bareboat filoların birer birer ülkemizden çekildiği bir ortamda sert bir karardı.
Neyse ki sezon başlamadan, sektörün önde gelen firmaları, Deniz Ticaret Odası devreye girdi ve mağduriyet kısmi olarak önlendi. Karar önümüzdeki yıl uygulamaya geçecek. Bu da, şirketlere uyum sağlamak için ihtiyaç duydukları zamanın verilmesi demek. Türk bayraklı şirketler için sevindirici olan bu karar yabancı yatırımcıyı ülkeden uzaklaştıracak gibi duruyor. Akdeniz çanağında, charter pazarında en büyük filo yüzde 27 ile Hırvatistan’ın, onu Yunanistan ikinci sırada takip ediyor. Türkiye ise yüzde 2.6’yla en son sırada yer alıyor. Üstelik de 2014 yılında filomuz yüzde 8’lerdeymiş. Dünyada tekne filosu büyürken filosu küçülen tek ülke olmamız ne acı.
Tekne charter müşterisinin normal turistten iki kat harcama yaptığını unutmadan ve şahane koylarımızın değerini bilerek Akdeniz’deki charter pazarında yerimizi büyütmek elimizde.
Bakanlık; hazır bayrak konusuyla yat turizmini masaya yatırmışken, yabancı yatırımcıyı küstürmeden ülkemizde kalmasını sağlayarak, yerli yatırımcıyı desteklemeli ve Türkiye filosunu Türk&Yabancı bayraklı olarak birlikte büyütmeli.
İyi okumalar, iyi seyirler…
Selcen Tanınmış
selcen@motorboatdergi.com