Direğe emniyetle çıkma teknikleri
Yelken kariyerimde karşılaştığım şeyler içinde denizde direğe çıkmak nabzımı en çok hızlandıran beş işten biri olmuştur. Güvertede hissedilen her hareket direkte yükseldikçe daha çok hissedilir; tırmanan kişi sadece yükseklikle uğraşmakla kalmaz, teknenin her sallanışında bir bez bebek gibi iki yana savrulur.
Mümkünse denizdeyken direğe tırmanmamayı tercih edin, korunaklı bir limana girin veya en azından direğe tırmanmadan önce uygun bir yerde demirlemeyi deneyin. Sorunun denizde çözülmesi gerekiyorsa, kendinize şartlar daha sakin bir hale gelene kadar bekleyip bekleyemeyeceğinizi sorun. Denizler ne kadar sertse aldığınız risk o kadar büyük olacaktır.
Uzun mesafeli seyirler
Uzun mesafeli seyirler veya okyanus geçişleri için plan yaparken, bu işe özel bir direğe tırmanma seti hazırlayın ve bu donanımla iskelede veya korunaklı sularda denemeler yaparak gerçek deneyimin daha az korkutucu olmasını sağlayabilirsiniz. Kaliteli ve kalın deniz kıyafetlerinin üzerine giyilebilecek kadar büyük bir tırmanma kemeri edinin. Hafif bir baret kullanabilirsiniz, ancak baretin kulak koruma parçalarını çıkararak güverteyle daha iyi iletişim kuracağınızı unutmayın. Kalın kıyafetler giyerek emniyet kemerinin vücudunuza zarar vermesini veya direğe çarptığınızda incinme ihtimalini önleyebilirsiniz.
Yukarı çıkmadan önce yapacağınız işi düşünün ve gerekli aletleri tırmanırken kapatılabilen ve yukarı ulaştığınızda tek elle açılabilen bir torbada toplayın. Ben genellikle ağzı Velcro ile kapanan su geçirmez bir çanta kullanırım, ancak bunun farklı alternatifleri de olabilir.
Bir açıkdeniz teknesinde çift mandar kullanmak doğru olacaktır; mümkünse yedek anayelken mandarını kullanın. Teknede balançina kullanılıyorsa bu halatın kopma yükünü kontrol ederek bu amaçla kullanıma uygun olduğundan emin olun. Direk tepesinde iki dil için yer varsa ve sürekli yedek mandar donatmak istemiyorsanız bir kılavuz halatı bulundurun. Bu mümkün değilse direk tepesinden donatılmış balon veya flok mandarları direğin arka tarafına alınarak kullanılabilir. Kesirli armalarda aşağıda kalan mandarlar bu tür tırmanışlara uygun olmayacaktır.
Pratiklik önemli
Emniyet için ikinci bir mandar kullanmak gerekli de olsa her zaman pratik veya mümkün olmayabilir. Tırmanmak zorundaysanız ve ikinci mandar kullanamıyorsanız vinci kullanan kişinin deneyimli ve iniş konusunda sizinle daha önce deneme yapmış olması daha da önem kazanır. Önemli risklerden birisi armaya tutunamamanız ve boşlukta sallanmaya başlamanızdır. Bu durumda direğe şiddetle çarpma sonucu yaralanmanız olası. Tekne hafifçe yatmış durumdayken direğe arka tarafından tırmanmak tercih edilebilir. Bu şekilde sallantı azalır ve anayelken tırmanıcıya destek alabileceği bir zemin sağlar. Tekneyi sadece anayelkenle 60 derece rüzgâr açısında ilerleyecek şekilde ayarlayıp ıskota arabası ve ıskotayı teknenin aniden rüzgâra dönmesini önleyecek noktada trimlemek çözüm olabilir.
Liman içinde direğe tırmanmakta ustalaşmış olanlar için bile, direğe tutunmak büyük çaba gerektirebilir. Genelde, tırmanan direğin gerisinde kalmaya çalışırken mürettebat vinç kullanmayı tercih edecektir. Tırmanan kişi rüzgârüstündeki basamakları, balen arabalarını kendini yukarı itmek için kullanabilir. Vinçte çalışan kişiyi sürekli değiştirin ve halatın çımasını tutan kişinin devamlı yukarı bakmasını sağlayın. Tırmanan, çalışma yüksekliğine geldiğinde kısa halatlarla kendini direğe bağlayarak çalışırken sallanmanın önüne geçebilir.
İniş tırmanıştan daha korkutucu olabilir, tutunma yerleri görüş hattınızın altındadır ve mandar giderek uzarken sallanma riski artar. İyi bir iniş doğru süratte olmalıdır. Mürettebat vinçten mümkün olduğunca geriye giderek yukarı yönde görüşü kolaylaştırmalıdır. Boşta olan mürettebat mandarın iniş için neta olmasına dikkat etmeli ve bir sorun ihtimaline karşı kıstırmaçın yakınında kalmalıdır. Tırmanıcının manevra yapmak için zamana gerek duyacağı gurcatalar, hareketli kıç istralyalar veya radar braketleri gibi noktalara dikkat edilmelidir. İniş süratiyle ilgili sürekli iletişim halinde olmalıdır. MBY