Birçok tekne sahibinin aksine, zehirli boya uygulaması hakkında püf noktaları bilirseniz, keyif almak sizin elinizde.
Doğru uygulanırsa, çok az kirlenme ve asgari performans ve yakıt ekonomisi kaybıyla tam bir tekne sezonu geçirebilirsiniz, küçük bir miktar kirlenme bile yakıt tüketiminde yüzde 20 veya fazlası bir artışa neden olabilir. Zehirli boyaların çoğu (ancak tamamı değil, sayfa 94’e bkz.) belli deniz canlıları için toksik niteliktedir, ancak insanlar için de zararlı olabilir.
Bu nedenle başlamadan önce doğru kişisel koruyucu ekipman temin edilmelidir. En azından iş tulumu, eldiven, yüz maskesi ve tekne altında çalışmak için bir şapka ve gözlük öneririz; yine de daha fazla aydınlatıcı bilgi için boya kutusunun üzerindeki uyarılar ve tehlike verileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Marinaların çoğu tekne çekildikten sonra karinayı sizin için yıkarlar. Gövdede, pervanelerde ve tahrik sistemlerinde bulunan kirliliğin çoğu temizlenir, ancak özellikle baş manevra pervanesi tüneli ve çenelerin arka kısımları gibi zor erişilir yerlerde gözlerinden kaçan alg, yosun ve kabukluları mutlaka temizleyin.
Bizim test teknemiz oldukça temiz çıktı ve sadece keskin ağızlı bir raspayla su hattında geçen yılın zehirli boyasından kalan bozuk sathın iyice temizlenmesi gerekti. Kazıma sonrası yüzeyi yeni boyanın tutunması için 40 numarayla zımparaladık. Ortaya çıkan toz nedeniyle maske ve gözlük bu aşamada önem kazanıyor. Bozuk yüzeyli bölgelerde veya lift sapanlarının veya payandaların geldiği noktalar gibi atlanmış yerlerde özellikle ekstra dikkatle zımparalamak gerekiyor.
Önceki zehirli katmanları kopmaya veya dökülmeye başlamışsa, tamamını jelkota kadar kazımak ve yüzeyi zımparalayıp astar uygulamalı. Son olarak zımpara yaptığınız alanı suyla durulayın ve güzelce kurumasını bekleyin.
Zehirli boya nasıl uygulanmalı? yazımızın devamını Nisan sayımızda okuyabilirsiniz.